Sfaturi

Ce este acumulatorul auto?

Ce este acumulatorul auto?Acumulatorul  auto este o baterie de acumulatoare, componentă a vehiculelor cu motor cu ardere internă . Aceasta produce și cedează energie electrică necesară pentru ca motorul să pornească și pentru a alimenta consumatorii electrici.

Ce este acumulatorul auto?

 O baterie auto îndeplinește următoarele:

  • alimentează demarorul în faza de pornire a motorului
  • alimentează bujiile în timpul funcționării motorului (sau alimentează motorul în cazul mașinilor electrice)
  • oferă curent consumatorilor electrici când alternatorul nu funcționează sau nu este cuplat de releul mașinii
  • alimentează cu energie electrică sistemele electronice care sunt active întotdeauna (memoriile modulelor electronice de control, alarme, etc.)

Ce este acumulatorul auto?

Este obligatoriu ca bateria auto să funcționeze în parametrii normali indiferent de plaja de temperaturi în care rulează. La temperaturi extrem de scăzute (-30 °C) bateria trebuie să pornească motorul, la fel și când este foarte cald (până la 70 °C).

Așezarea bateriei se face de obicei în compartimentul motor. Insa in funcție de automobil poate să difere (portbagaj, sub scaunul dreapta-față etc.) .

O baterie auto este alcătuită din mai multe celule galvanice, care se mai numesc și pile electrice. Bateria funcționează pe baza diferenței de potential electric Volta între două metale diferite scufundate în electrolit  constituind tensiune electrică.

Bateria auto pe bază de plumb este formată din 6 acumulatoare (celule, pile electrice) legate în serie. Fiecare celulă generează o tensiune aproximativă de 2.12 V, tensiunea totală a bateriei de acumulatoare în gol fiind de 6 x 2.12 = 12.72 V (pentru o baterie complet încărcată).

Ce este acumulatorul auto?

Cele două piese metalice din fiecare celulă a bateriei se numesc electrozi. Electrodul pozitiv poartă denumirea de catod iar cel negativ se numește anod. Electronii și electrolitul produc anumite reacții chimice care generează energia electrică. Astfel, bateria din energia chimică produce curent continuu.

În general, automobilele cu motor termic sunt echipate cu baterii pe bază de plumb. Însă în ultima perioadă tehnologia AGM, pe bază de gel, își face simțită prezența pe piața acumulatorilor auto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *